2010 m. lapkričio 7 d., sekmadienis

Kvietimai į vestuves bei stalo kortelės

Gan kuklūs iš pirmo žvilgsnio, tačiau labai subtilūs kvietimai su iškiliais popieriaus raštais, standartinio atviruko dydžio 10x15cm, tokiais pat iškiliais raštais puošti vokai:




Keletas paprastučių stalo kortelių variantų:



Vestuvių metinės: simbolių, tradicijų ir naujų idėjų derinys

Sakoma, kad vestuvės - tai įsimylėjėlių, o vestuvių metinės - giminingų sielų šventė. Kiekvieni metai vis labiau suartina partnerius: bendros svajonės ir siekiai, namai, šeimyniniai džiaugsmai ir vargai. Žinoma, gyvenimas kartu taip pat pažeria sunkumų bei nesutarimų, kuriuos reikia ne tik išspręsti, bet iš jų pasimokyti, kuriant darnų šeimyninį gyvenimą.
Taigi kiekvieni sutuoktinių nugyventi metai kartu gali būti suvokiami kaip vis tvirtesnis tarpusavio santykių pagrindas. Nagrinėjant vestuvių metinių pavadinimų reikšmes, daug dėmesio skiriama atitinkamo tvirtumo medžiagos apibūdinimui. Juk sutiksite, kad medvilnė ar krištolas, kad ir kokie grakštūs ir vertingi bebūtų, nėra tokie tvirti ir ilgaamžiai kaip sidabras ar auksas.

Simboliniai pavadinimai: jų reikšmės ir dovanos

Vestuvių metinės - tai šeimyninio gyvenimo pradžios paminėjimas. Simboliniai vestuvių metinių pavadinimai - iš senovės likusių bei modernių laikų tradicijų mišinys. Būtų sunku atsekti, iš kur iki mūsų dienų atkeliavo ar kodėl susiformavo būtent tokie pavadinimai. Manoma, kad tam įtakos turėjo ne tik konkretaus metalo ar medžiagos savybės, bet ir dovanų tradicijos.
Šiandien bent jau sidabrines, auksines ar deimantines vestuves žino daugelis. Tačiau turbūt ne kiekvienas pasidomėjo, kaip ir kodėl apibūdinami kiekvieni po vestuvių kartu nugyventi metai.

1-ieji metai. Popierinės vestuvės

Popierius nėra tvirta medžiaga, tačiau tai puiki priemonė, perteikiant mintis, idėjas, kuriant projektus. Būtent tokie ir yra pirmieji bendro gyvenimo kartu santuokoje metai: dažniausiai dar tvirto pagrindo nebuvimas, pažeidžiamumas ir silpnas atsparumas iškylančioms problemoms, kita vertus, noras kurti bendrą gyvenimą, dalintis idėjomis, mintimis. Tai puikus metas partneriams atrasti save, pranokti iškylančius sunkumus, savo bendromis idėjomis, svajonėmis ir sutarimu. „Švieži" sutuoktiniai turi pasitelkti kantrybę, rūpintis ir domėtis vienas kitu, siekdami šeimyninės idilės.
Dovanos popierinėms vestuvių metinėms: įprastai šia proga dovanojama knyga, užrašų knygelė, nuotraukų albumas ir panašūs daiktai iš popieriaus. Vis dėlto, siūlome neapsiriboti šiais tradiciniais variantais - paieškokite ko nors originalesnio ar bent jau žaismingesnio. Tai galėtų būti: tam tikras išgalvotas sertifikatas (pvz., žemės sklypo Veneroje ar turimų meilės atsargų patvirtinimas), šalies ar miesto žemėlapis, kuriame sutuoktiniai susipažino ar praleido medaus mėnesį. Na, o partneris galėtų tiesiog pasitelkti savo fantaziją ir mylimajai/-am surašyti ant popieriaus tai, ką jis vertina ir dievina joje/jame. Ar tiesiog parašyti gražų ir šiltą laišką, ar tiesiog šia proga pasitelkus popierių - kaip pirmųjų metinių simbolį - perteikti tradicinį „aš tave myliu" subtiliau.

2-ieji metai. Medvilninės vestuvės

Partneriai, išgyvenę pirmuosius metus kartu, susikuria tam tikrus šeimyninius ritualus, kurie įvairiapusiški kaip medvilnė - maskuoja, šiek tiek suvaržo, bet puošia ir šildo. Ir šie „medvilniniai" ritualai vertingi tol, kol suderina ir neužgožia asmeninių bei praturtina bendrus poros interesus, siekius.
Dovanos medvilninėms vestuvių metinėms: tradiciškai dovanojami gaminiai iš medvilnės. Tai gali būti namų dekoro detalė (pvz., medvilninė pagalvė, rankšluostis, patalynės komplektas), drabužis ar aksesuaras (pvz., skara). Jei ieškote kažko subtilesnio, galite pagaminti specialius marškinėlius su šmaikščiu užrašu: „Aš - žmona, švelni kaip medvilnė", moteriai, kuri mėgsta megzti, padovanoti mezgimo siūlus ir virbalus. Partneriai gali pasitelkti intymumą ir dovanoti apatinį trikotažą ar naktinius marškinius.

3-ieji metai. Odinės vestuvės
Oda - daug patvaresnė už popierių ir medvilnę. Ji kaip ir šeimyniniai santykiai po kelių kartu gyvenimo metų - gana tvirti, bet tuo pačiu ir lankstūs. Partneriai turi stengtis, kad vis tvirtesnis tarpusavio ryšys taptų ne suvaržymu, bet gyvenimo kartu pagrindu. Juk tarpusavio santykiuose tik su pasitikėjimu gimsta tikrasis laisvumas.
Dovanos odinių vestuvių metinėms: tradiciškai dovanojama rankinė, diržas ir kiti iš odos pagaminti dirbiniai. Nenorite būti nuobodūs? Apsilankykite meno galerijoje ir išrinkite subtilią odinę sagę, dėklą akiniams ar kitą meno dirbinėlį.
4-ieji metai. Vaisinės vestuvės
Prisirpę ir vaisingi - tokie tradiciškai suvokiami ketvirtieji gyvenimo metai santuokoje. Partneriai mėgaujasi jausmų ir tarpusavio santykių branda, o vaisingumas dažniausiai suvokiamas kaip šeimos pagausėjimas.
Dovanos vaisinių vestuvių metinėms: įvairių prinokusių vaisių krepšelis, dekoratyvinis citrinmedis ar pipirmedis, nuotrauka (partnerių veidai, priderinti prie tam tikrų vaisių formų), vaisinė arbata.

4-ieji metai. Vaisinės vestuvės

Prisirpę ir vaisingi - tokie tradiciškai suvokiami ketvirtieji gyvenimo metai santuokoje. Partneriai mėgaujasi jausmų ir tarpusavio santykių branda, o vaisingumas dažniausiai suvokiamas kaip šeimos pagausėjimas.
Dovanos vaisinių vestuvių metinėms: įvairių prinokusių vaisių krepšelis, dekoratyvinis citrinmedis ar pipirmedis, nuotrauka (partnerių veidai, priderinti prie tam tikrų vaisių formų), vaisinė arbata.

5-ieji metai. Medinės vestuvės

Mediena - naudinga ir jauki medžiaga kuriant namus. Ji teikia ramybės ir susieja su žemės vaisingumu ir ilgaamžiškumu. Prieraišumą, namų idilę, sutarimą ir santykių klestėjimą - tai turėtų atnešti penktieji gyvenimo santuokoje metai.
Dovanos medinių vestuvių metinėms: įprasta, kad šių metinių proga dovanojami įvairūs mediniai įrankiai ar namų dekoravimo detalės. Pasistenkite, kad tai nebūtų vien šaukštas, padėklas ar medinė dėžutė papuošalams: ieškokite kažko savito, artimo to žmogaus būdui ir stiliui, arba galite „suasmeninti" įprastą daiktą - pvz., išgraviruokite vardą, metus ar tam tikrą citatą. Tuo tarpu partneris galėtų pasinaudoti artėjančiu savaitgaliu ir užsakyti nakvynę medinėje sodyboje už miesto - tai puiki galimybė ištrūkti iš kasdienybės, miesto šurmulio ir simboliškai paminėti medines vestuvių metines.

6-tieji metai. Cinko vestuvės
 
Švenčiamos, kai santuokai sukanka šešeri metai ir šeši mėnesiai. Dovanojami cinko indai.
 
7-tieji metai. Varinės vestuvės. Dovanojami dirbiniai iš vario.

8-tieji metai. Skardinės vestuvės

Paprastai dovanojami gaminiai iš skardos, pavyzdžiui formos tortams kepti.

10-ieji metai. Alavinės/aliuminės vestuvės

Dešimt metų kartu - tai netrumpas laikotarpis, per kurį šeima įgauna alavo/aliuminio savybių: ji lengvai prisitaiko prie aplinkos. Tokia šeima, viena vertus, kaip ši medžiaga pasiduoda pokyčiams, bet taip pat yra tvirtas darinys, kuris atsparus išoriniams veiksmams - sunkumams, problemoms, kitų žmonių įtakai. Be to, tai sidabriškai pilkos spalvos periodas - kitaip tariant šeimyninis gyvenimas įgauna rutinos pilkumos, bet švyti sutarimu ir pasitikėjimu.
Dovanos alavinių/aliuminių vestuvių metinėms: tiktų iš aliuminio pagamintos įvairios namų interjero detalės: rėmeliai fotografijai, įdomios formos vaza, statulėlė. Pasitelkiant fantaziją ir humorą, galima sugalvoti žaismingų detalių - pvz., turistinis aliuminis puodelis (su išgraviruotu užrašu: „Į šeimyninę kelionę" ;) , kompasas, kurio korpusas pagamintas iš aliuminio, na, o galiausiai tiesiog 10 ritinėlių aliuminio folijos.

15-ieji metai. Krištolinės vestuvės
Skaidrus ir tyras krištolas - kaip dviejų mylinčių partnerių meilė, sklidina pasitikėjimo ir supratimo. Tai dūžtanti medžiaga, tačiau be galo tauri ir paslaptinga.
Dovanos krištolinių vestuvių metinėms: dažnai vietoj krištolinių daiktų (pvz., taurių) dovanojami gaminiai iš stiklo: dailūs meno dirbiniai, išgraviruotas ar įmantrios formos stiklo butelis, kuriame palinkėjimas ar tuščias popierėlis - bendroms partnerių vizijoms ir troškimams. Puiki partnerio simbolinė dovana - kelionė prie vandens telkinio, kuris skaidrus kaip krištolas.

20-ieji metai. Porcelianinės vestuvės

Lengvas, dailus ir rafinuotas - toks tradiciškai suvokiamas santykis tarp partnerių, kurie perėjo sunkiausius santuokos išbandymų metus, susikūrė tvirtą pagrindą bendram gyvenimui ir sulaukė asmeninės bei santykių brandos.
Dovanos porcelianinių vestuvių metinėms: tradiciškai dovanojami porcelianiniai indai ar meno dirbiniai, ant kurių galėtų būti išgraviruoti sutuoktuvių ceremonijos metai. O galbūt Jūs nustebintumėte partnerę/-į romantiška vakariene prabangiame restorane, kuriame vaišės pateikiamos porcelianiniuose induose?

25-ieji metai. Sidabrinės vestuvės

Sidabras - tai brangus ir tvirtas taurusis metalas. Jis simbolizuoja šeimos santykius, kuriais partneriai didžiuojasi, vertina ir kurie tvirti bei švytintys kaip šis metalas. Niekam nebereikia įrodinėti santuokos tvirtumo, niekas neabejoja jų verte ir tvirtumu. Tai svarbios ir reikšmingos vestuvių metinės, kurios tradiciškai minimos, sukviečiant giminės narius ir draugus.
Dovanos sidabrinių vestuvių metinėms: sidabro papuošalai, juo padailinti įvairūs meno dirbiniai, dekoro detalės - atrodo, turėtų būti nesunku atrasti tinkamą dovaną šių metinių proga. Partneriai tradiciškai dovanoja sidabrinį žiedą, kuris užmaunamas ant auksinio vestuvių žiedo. Taip pat galima padovanoti proginę sidabrinę monetą kaip vertingų ir ilgaamžių tarpusavio santykių simbolį.

30-ieji metai. Perlinės vestuvės ir 35-ieji metai. Koralinės vestuvės

Perlai ir koralai - jūros turtai, kurie žavi ilgaamžiškumu ir sava aura. Tikras perlas net ir po daugybės metų išlieka toks pats žėrintis, jis simbolizuoja nepriekaištingus tarpusavio santykius šeimoje.
Dovanos perlinių ir koralinių vestuvių metinėms: partneris tradiciškai dovanoja 30 perlų vėrinį. Siūloma šia proga pasimėgauti šventine vakariene - austrių patiekalais arba kelione su povandeniniu nardymu. Kitos idėjos dovanoms - perlai voniai, kuponas vandens ar karštųjų akmenų masažui, paveikslas, vaizduojantis povandeninius lobius, pajuokaujant - įranga povandeniniam nardymui su užuomina, kad lobius reikia atrasti pačiam.

40-ieji metai. Rubininės vestuvės ir 45-ieji metai. Safyrinės vestuvės
Raudonasis rubinas simbolizuoja nuolat rusenančią ir tarsi į sutuoktinių kraują įsiliejusią partnerių meilę. Tuo tarpu safyras - tai ištikimybės simbolis, kuris taip pat apsaugo nuo negandų ir nelaimių. Šie du brangakmeniai parodo neblėstančią meilę ir visuomet ją lydinčią ištikimybę bei darną.
Dovanos rubininių ir safyrinių vestuvių metinėms: kadangi šie brangakmeniai yra ne tik prabangūs, bet ir brangūs, siūlome pasitelkti fantaziją. Pavyzdžiui, padovanokite rubino raudonumo vyno butelį su specialiai pagaminta šmaikščia etikete - tarsi vynas būtų išlaikytas nuo šios poros sutuoktuvių metų.
Puikiai tiks tokia proga ir rubino spalvos detalėm puošta dėžutė-staigmena, dizainas, spalvos ar sveikinimo teksto įkomponavimas - derinamas su klientu pagal jo norus.

50-ieji metai. Auksinės vestuvės

Pagal tradicijas tikima, kad sidabras pavirsta auksu ne tik pasakose, bet ir santuokoje. Ir galbūt nieko čia keisto, juk puse šimto metų nugyventa kartu! Tai jau šeimos istorija, kuri verta auksinio medalio.
Dovanos auksinių vestuvių metinėms: aukso spalvos medalis su specialiu užrašu (metai, vardai, palinkėjimai) ar auksinė moneta - tai dovanų idėjos šioms vestuvių metinėms. Galite pagaminti ir įrėminti ilgalaikių ir patvarių santykių liudijimą ar per metus kitusių aukso bei poros santykių kreivių palyginimą.

55-ieji metai. Smaragdinės vestuvės ir 60-ieji metai. Deimantinės vestuvės

Smaragdas žėri visomis įmanomomis gyvenimo spalvomis, o deimantas - tai pats tvirčiausias brangakmenis. Visa tai simbolizuoja santuokos įvairiapusiškumą ir ilgaamžiškumą.
Dovanos smaragdinių ir deimantinių vestuvių metinėms: geriausia dovana šių vestuvių metinių proga - tai patys svečiai ir akimirkos praleistos kartu. Sutuoktiniai labiausiai vertina prisiminimus, todėl dovanokite daiktus, kurie jiems primintų gražias gyvenimo akimirkas.

Fantazija ir nuoširdumas vietoj brangakmenių

Visgi reikia nepamiršti, kad geriausia dovana ne ta, kuri griežtai atitinka tam tikras tradicijas ar reikalavimus, o ta, kuri nuoširdi, praktiška ar tiesiog artima asmens, kuriam ji įteikiama, skoniui, pomėgiams ir gyvenimo būdui.
Taigi ir vestuvių metinių proga siūloma dovanoti tai, kas patiktų ir tiktų porai ar vienam iš sutuoktinių, o sąsajas su metinių simboliais perteikti įpakavimu ar specialiu palinkėjimu: popierinėms - įpakuoti į specifinį popierių, geležinėms - dovanų dėžutę apnarplioti grandinėle, šilkinėms - suvynioti į šilkinę medžiagą, sidabrinėms ar auksinėms - įpakuoti į blizgantį popierių ar apibarstyti auksiniais blizgučiais.

Teksto šaltinis: anonsas.lt


1 komentaras:

  1. labai gražiai atrodo, o ką pirkti jauniesiems dovanų, gal turite idėjų.. su kokia dovanėle būtų galima neprašauti. man patinka patalynės komplektai iš rustile.lt tik įdomu ant kiek tai yra einama dovana?

    AtsakytiPanaikinti